strona glowna

dania 1

dania 2

dania 3

mapka

Zupa pokrzywowa

Składniki:
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/4 selera
- liście pokrzywy
- bulion warzywny
- 2 łyżki oliwy


Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście pokrzywy. Podgotować jeszcze chwilę dodając dwie łyżki oliwy.
Jeśli ktoś lubi można podać z kleksikiem śmietany. 


Smacznego!

zupa pokrzywowa

Zupa botwinkowa

Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- bulion warzywny
- śmietana 18%
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego. Podgotować; dodać drobno pokrojoną botwinkę. Całość gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną koperkiem.
Do zupy można dodać łyżkę mąki (rozmieszaną w niewielkiej ilości wody) ze śmietaną i całość przegotować (wówczas zupa będzie gęstsza). Ja lubię jednak zupy klarowne, stąd ozdobiłam ją tylko kleksikiem śmietany ;)


Smacznego!

barszczyk

Zupa pomidorowa wg. Pięciu Przemian

Składniki:
OGIEŃ:
- 1 l. wrzatku
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
ZIEMIA:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki słodkiej
- 1 marchew
- 1 łyżeczka cukru
METAL:
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta ostrej sproszkowanej papryki
WODA:
- sól
DRZEWO:
- 1/2 l. przecieru pomidorowego domowego lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
OGIEŃ:
- 1łyżka świeżego koperku


Wykonanie:
Wodę zagotować. Dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, oprócz przecieru pomidorowego i koperku. Ugotować wywar, przecedzić, dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Po nalaniu do talerzy posypać koperkiem.

Do zupy w osobnym garnku gotujemy ryż:
OGIEŃ:
- 2 szkl. wrzątku
ZIEMIA:
- 1 łyżeczka oliwy
METAL:
- 1 szklanka ryżu
WODA:
- sól

Wodę zagotować, dodać oliwę, wsypać ryż i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody.


Smacznego!

 pięć

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

loga 1

loga 2

loga 3