strona glowna

dania 1

dania 2

dania 3

mapka

 

Po godz. 16:30 zapraszamy na kolacje - równie pyszne jak śniadanka :-)

 

Pancakes

Składniki:
- 400 ml. maślanki
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g. roztopionego masła


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem dodając maślankę i roztopione ostudzone masło. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do ciasta, dokładnie mieszając. Na końcu dolewamy pianę z białek i mieszamy. Na rozgrzanej patelni pieczemy placuszki. Podajemy w zależności od upodobania -  z syropem z agawy, syropem klonowym, dżemem lub ulubionymi owocami.


Smacznego!

pancakes

 

Wegańskie naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych
- szczypta soli
- woda
farsz:
- szpinak
- cebula
- olej
- szczypta soli
sos czosnkowy:
- 1/2 szkl. mleka sojowego
- 150g. tofu
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe gęstości śmietany. Usmażyć naleśniki.
Ze składników na farsz przygotować nadzienie do naleśników.
Podawać z sosem czosnkowym.


Smacznego!

nalesniki

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

loga 1

loga 2

loga 3